Vina Valdhuber Intervju: Adam Valdhuber|Wino.si
Naši vinarji

Adam Valdhuber: Jaz prinašam sveže znanje iz šole, oče pa dragocene izkušnje

vina valdhuber

ADAM

Vina Valdhuber iz Svečine nam je podrobneje predstavil Adam Valdhuber. V tandemu z očetom pridelujeta vrhunska vina. Adam prinaša sveže znanje iz šole, oče pa dragocene izkušnje. Vabljeni k branju

1. Povejte nam nekaj o sebi.

Sem Adam Valdhuber, star sem 21 let in prihajam iz vinske kleti Valdhuber iz Svečine. Trenutno obiskujem Fakulteto za vinogradništvo in vinarstvo v Vipavi, plan pa je da po študiju ostanem v domači vinski kleti. Že zdaj pa sem doma vključen v celoten proces in v tandemu z mojim očetom ustvarjava naša vina. Jaz iz šole prinesem sveža znanja on pa dragocene življenske izkušnje.

2. Kako to, da ste izbrali tako nenavadno in kul kariero?

Odraščati z vinom in do njega čutiti prav nič, je praktično nemogoče. In naenkrat se ne vidiš nikjer drugje kot v pridelavi vina.

3. Kdaj ste prvič spoznali, da je vinogradništvo vaša strast?

Mislim da je bil 3. letnik srednje šole prelomna točka. Začelo se je porajati vprašanje o študiju in o tem kaj hočem delati v življenju. Le da je bil odgovor zmeraj pred mano.

4.Kaj dela vaše vinograde drugačne od ostalih oziroma po čem se razlikujejo?

Ena izmed glavnih prednosti naših vinogradov so stare trte. Stara trta pa ima lepo uravnoteženo rast in vse to se odraža sprva v vinogradu, potem na grozdju, kasneje pa tudi na vinu. Trenutno naše trte štejejo od 20 pa vse do 56 let starosti.

5.Kateri je vaš največji izziv s katerim se soočate kot vinar?

Največji izziv prihajajočih let bodo podnebne spremembe. Vedno bolj pogosta je spomladanska pozeba, tukaj je tudi toča. Tvoj vinograd je “tovarna pod milim nebom” in na koncu dneva je človek proti naravi nemočen.

6.Kakšna je vaša splošna filozofija, ki se je držite kot vinar?

Vrhunska vina se delajo v vinogradu.

7.Kdo so vaši najljubši vinarji?

Marof, Verus in Vina Kupljen.

8. NAD KATERI NOVIMI VINARJI STE NAJBOLJ NAVDUŠENI IN ZAKAJ?

Zelo sem vesel vsakega novega stanovskega kolega, ki se odloči za to pot. Vsak prinese na trg svoj stil, svoje mišljenje in le obogati, že tako bogato slovensko vinsko sceno. Zraven tega je to odlična reklama za slovensko kmetijstvo, kjer predvsem primanjkuje mladih.

9. Na katera vina ste najbolj ponosni in katero vaše vino vam je najljubše?

Vedno sem bil ponosen na našega Sauvignona, trenutno pa je moj favorit Sivi pinot iz naše nove linije vin imenovane Jamertal.

10.  KAKO IZGLEDA VAŠ TIPIČEN DAN? STE VEČ MED VINOGRADI ALI V PISARNI?

Težko je opisati tipičen dan, ko je vsak drugačen. Največ dela je seveda v vinogradu, mislim da se tam postori 80% dela v pridelavi vina. No ob vikendih pa največ časa preživim z gosti na naši turistični kmetiji, v okviru degustacij in kosil.

11. Kateri trgi so trenutno za vas najbolj prijazni in na katere trge se še želite prebiti? 

V prvi vrsti se zanašamo na slovenski in avstrijski trg, potem je tukaj še nemški. Zanimiva za raziskovanje se mi pa zdita predvsem hrvaški in belgijski trg.

12. Kakšni so vaši cilji za naprej?

Poiskati nove tuje trge in uveljaviti našo novo linijo vin Jamertal, katere idejni vodja sem bil jaz.

13. Katero vino je trenutno odprto v vaši kuhinji?

Nazadnje smo odprli Malvazijo od Korenika&Moškon, čeprav vina pri nas doma ne ostajajo odprta prav dolgo.

14. Kaj bi bili ljudje presenečeni, če bi vedeli o vas?

Da sem med drugim velik ljubitelj rumov in grenčic, pridelujem pa tudi grappo.

15. Če ne bi bili vinar po poklici, kaj bi počeli?

Najbolj se vidim v gostinstvu, v prvi vrsti ker bi tudi tam bil zelo blizu vinu.

16. In zadnje vprašanje: Če bi imeli na wino.si neomejeno ponudbo vin, kako bi izgledal vaš najljubši paket štirih vin? 

Verus, Šipon

Marof, Merlot Anna

Movia, Exto

Pasji rep, Modri pinot

Prični svojo vinsko dogodivščino.

Prični svojo vinsko dogodivščino.