Recept: Rižota s šparglji in panceto | Wino.si
Recepti

Recept: Rižota s šparglji in panceto

Rižota s šparglji in panceto

Rižota s šparglji in panceto je odličen sezonski recept. Hitra priprava in zelo okusna jed. V kolikor ste vegetarjanci, lahko samo izpustite panceto. Seveda ne smete pozabiti na vino.

SESTAVINE

3 skodelice riža
2 rumeni čebuli
2 stroka česna
Ščepec morske soli
300 g špargljev
grobo mleti črni poper
50 g pancete
Jušna osnova
50 g masla
1 dcl belega vina
50 g parmezana

Rižota s šparglji in panceto
Rižota s šparglji in panceto

Rižota s šparglji in panceto je zelo enostavno in zdravo kosilo. Priprava vam bo vzela samo 30 minut.

Čebulo in česen olupimo in ju na drobno sesekljamo. Čebulo v kozici na oljčnem olju počasi pražimo.

Špargljem trše konce odstranimo in jih narežemo na koščke. V drugo kozico nalijemo 1l vode, v katero damo kuhati šparglje skupaj z eno jušno kocko.

V ponvi na hitro popražimo panceto narezano na majhne koščke.

V prvo kozico dodamo česen in ga popražimo. Ko česen zadiši, dodamo panceto in opran riž ter ga na hitro popražimo, dokler ne postane prozoren.

Nato zalijemo z vinom in počakamo, da izpari. Iz druge kozice dodamo kuhane šparglje.

Ogenj v prvi kozici zmanjšamo in po malem dodajamo mešanico špargljeve vode in jušne osnove in kuhamo 15 minut. Skuhanemu rižu dodamo na koščke narezano maslo in pustimo nekaj minut počivati.

Serviramo na krožnike, po vrhu potresemo grobo mleti črni poper in parmezan. Na mizi ne sme manjkati kozarec vina.

Prični svojo vinsko dogodivščino.

Prični svojo vinsko dogodivščino.