Pet korakov, da postanete strokovnjak za vino | Wino.si
Zanimivosti

Pet korakov, da postanete strokovnjak za vino

Strokovnjak za vino

V življenju slej kot prej prideš do točke, ko ugotoviš, s čim se boš ukvarjal.

Nikoli pa ni prepozno, da ne bi poskusil nekaj novega. Predstavili vam bomo pet preprostih korakov kako postati strokovnjak za vino.

Poskusili ste igrati kitaro, želeli ste skočiti s padalom ali bungee jumpingom. Vse ste opustili, ker ni bilo prave strasti. Vendar mi pa vemo, da ti je ena stvar resnično pri srcu – vino. Rad ga piješ, všeč ti je njegov videz, okus in vonj.

Odločili ste se, da je skrajni čas, da se potrudite in pridobite malo strokovnega znanja.

Tu je pet preprostih korakov, ki ti bodo približali znanje o vinih.

Odkrij kaj ti je všeč

Najprej je enostaven del. Če želiš izvedeti več o vinu, ga moraš res bolj redno piti.

Ne pozabi, ni ti potrebno spiti cele steklenice v enem večeru, sam v dnevni sobi. Ni lepšega kot odkrivanje vin s prijatelji. Cel večer lahko raziskujete in si med sabo delite mnenja in ideje ter razpravljete o vinih.

Namen okušanje vin je ugotoviti kar vas navdušuje. Mogoče uživate v staranih vinih, mladih vinih, rdečih, belih ali oranžnih. Vsak okus vina je drugačen in edinstven.

Ko enkrat veš katera vrsta vin ti odgovorja, lahko začneš razmišljati, zakaj ti je všeč – je to ta poseben okus, ki se mu vedno znova vračaš? Aroma? Kislost?

Takšno razmišljanje ti bo pomagalo razviti tvoje dojemanje vina in počasi se boš začel zavedati koliko posameznih lastnosti ima vsako vino, ki na koncu skupaj tvorijo celoto.

vino naša zgodba

Okušaj tudi vina za katera misliš, da jih ne maraš

Odkrivanje vin ne pomeni piti samo vin, ki so ti všeč – enako pomembno je, da poskusiš tudi tista za katera predvidevaš, da ti ne odgovorjajo.

Mene nekatera rdeča vina spominjajo na vina, ki smo jih kot študentje kupovali v trgovini. Ko pa popijem res dobro rdeče vino, pa mi te zemeljske note vznemirijo brbončice.

Na okus vina vpliva veliko dejavnikov, od regije do letnikov, tako da je res potrebno vse poskusiti. Imam prijatelja, ki je do nedavnega pil samo bela vina. Ko sem mu predstavil nekatera naša rdeča vina, se je zaljubil. Sedaj me vsak teden pokliče kdaj bova poskusila kakšno novo buteljko rdečega vina.

skupaj tvorijo celoto.

Strokovnjak za vino

Preizkusi čudno in čudovito.

Ko ugotoviš, kaj ti je všeč in svoje brbončice izzivaš z okusu, ki ti ne ustrezajo, je pravi čas, da stopiš iz cone udobja in poskusiš nevsakdanje buteljke.

Na svetu je nekaj res zanimivih vin, narejenih s številnimi različnimi tehnikami. Več jih boš poskusil, bolj boš razširil svoja obzorja. Popijte desertna vina, izdelana z žlahtno gnilobo ali sladka, ledena vina.

Vsako vino – ne glede na to, ali ga imaš rad ali ga sovražiš – ti bo imelo kaj za povedati.

Beri, beri in beri

To je res samoumevno.

Se ti kdaj zgodi, da gledaš delo sodobne umetnosti in ga preprosto ne razumeš? In potem prebereš opombe ob sliki, ki ponujajo malo konteksta, morda zgodbo ali biografijo umetnika? Takoj začneš isto delo gledati z drugimi očmi.

Enako velja za marsikatero stvar v življenju in vino je prav gotovo ena izmed njih. Napisanih je na stotine knjig o zgodovini in kulturi vina ter na tisoče spletnih dnevnikov, kot bo naš.

Če imaš najljubše vino ali vinsko regijo, je branje zgodovine tega kraja in tega kako je nastalo, resnično fascinantno in ti bo še dodatno pripomoglo k užitku.

Zaznaj subtilne okuse

Poleg zaznavanja čudaškega in močnega okusa se moraš naučiti tudi okušati subtilne, nežne okuse in arome, ki se predstavljajo v nekaterih vinih.

Preprosto je prepoznati velike, drzne okuse, kot sta črni ribez in sliva, nekoliko težje pa je zaznati mehkejše note.

S prijatelji se udeležite večera pokušine vin in odkrivajte prefinjene razlike med vini. Nauči se prepoznati, kako se vaš pogled na vino spremeni od prvega vonja do trenutka, ko ga zaužijemo.

Vzemi si čas, da prepoznaš kako različni deli vašega jezika na različne načine doživljajo okus in poskusi biti pozoren na celotno izkušnjo. Za vse v življenju je potreben čas in tako je tudi pri spoznavanju vin.