Sur lie vino | Kaj je to in od kod prihaja | Wino.si
Zanimivosti

Kakšno je “sur lie” vino in kako nastane

Gaube KASPAR Chardonnay 2018 sur lie

Vina, starana "sur lie" (v francoščini "na drožeh"), ostanejo v stiku z odmrlimi kvasnimi celicami. To je metoda za bogatenje belih vin. Koncept izvira iz Burgundije s chardonnayem. Sur lie vino zdaj postaja vedno bolj priljubljen in metoda se uporablja tudi pri drugih pri drugih belih vinih.

Kaj so vinske droži?

Droži so ostanki kvasnih delcev, ki nastanejo pri avtolizi, kar je samouničenje kvasnih celic z encimi, ustvarjenimi s fermentacijo. Ne glede na to, kako se to zdi nenavadno, se drožnice uporabljajo v belih in penečih vinih za dodajanje blagodejnih tekstur in okusov.  In tako dobimo sur lie vino.

Kakšen je okus droži?

Poleg dodane teksturne kremastosti sproščanje maščobnih kislin, ki nastanejo pri razgradnji celične stene kvasovk, dodaja arome/okuse vinu.

V naši spletni vinoteki Wino.si lahko najdete dva različna sur lie vina, ki sta pripravljena po tej metodi.

Strukturno bogato vino, s svežimi sadnimi notami marelice. Zorenje vina na finih vinskih drožeh je oblikovalo strukturno bogato vino, s svežimi sadnimi notami marelice, a mu je hkrati dodalo nežno, masleno noto.Ker smo ponosni na naše prednike, smo to vino poimenovali po Kasparju Gaube. On je namreč tisti, ki je začel našo vinarsko zgodbo leta 1895.

Gaube KASPAR Chardonnay 2018 sur lie
Kristalne, zlato rumene barve. Vonj je mladosten, prijeten in vabljiv. Vonj je mladosten, prijeten in vabljiv. Arome spominjajo na zrelo sadje – rumeno jabolko, ananas in kosmuljo. Arome iz zorenja v sodih so vanilija in nežna nota praženega lešnika. Zaokroženo s medenimi in maslenimi notami ter akacijevimi cvetovi. V ustih se prijetno razvije, je suho, sveže in harmonično. Bogato, mineralno in okus kar traja. Hrana: belo meso, blažji siri in testenine.
Rokovi Chardonnay 2019 sur lie

Prični svojo vinsko dogodivščino.