Katja in Gregor Leber Vračko: “Sky is the limit” | Wino.si
Naši vinarji

Katja in Gregor Leber Vračko: “Sky is the limit”

Katja & Gregor leber vračko

Katja in Gregor Leber Vračko, pravnica in kuhar, ki sta strast našla v vinogradništvu in vinarstu. Vinarja na družinski kmetiji Leber Vračko na Jedlovniku, v osrčju zahodnih gričev Slovenskih goric, nedaleč od slovensko-avstrijske meje.

vinograd wino

 

1. Povejte nam nekaj o sebi.

Sva Katja in Gregor Leber Vračko, pravnica in kuhar, ki sta strast našla v vinogradništvu in vinarstvu. Oba sva sicer že od malih nog odraščala med vinogradi, v življenju pa si nabirala izkušenj v različnih poklicih in različnih državah. Sva vinarja na družinski kmetiji Leber Vračko na Jedlovniku, v osrčju zahodnih gričev Slovenskih goric, nedaleč od slovensko-avstrijske meje. Obdelujeva 5 ha vinogradov, v večini zasajenimi s tipičnimi štajerskimi belimi sortami. Najine vinske vrednote so: brez insekticidov, brez herbicidov, brez glifosatov, regionalna kakovost, minimalen poseg.

2. Kako to, da ste izbrali tako nenavadno in kul kariero?

Ko sva se leta 2013 v Melbournu v Avstraliji odločala ali tam ostaneva za vedno ali se vrneva domov, je vendar prevladala želja po domu, vinskih gričih in življenju na kmetiji in sva se odločila da se vrneva v Slovenijo in prevzameva vinogradniški del kmetije.

3. Kdaj ste prvič spoznali, da je vinogradništvo vaša strast?

Ko sva kupila prve lesene sode in bila popolnoma navdušena nad tem, da lahko v kleti počneva vse kar si sama želiva. Sky is the limit.

4. Kaj dela vaše vinograde drugačne od ostalih oziroma po čem se razlikujejo?

Naši vinogradi obdajajo kmetijo in so pod stalnim budnim očesom naše družine. Vso delo v vinogradu opravljamo sami, kar pomeni da že od rezi naprej skrbimo za kvaliteto in tudi lep izgled naših vinogradov. Verjetno nas od drugih razlikuje tudi to, da imamo vse vinograde pokrite z mrežami proti toči, s katerimi varujemo dragocen pridelek grozdja iz lastnih vinogradov.

5. Kateri je vaš največji izziv s katerim se soočate kot vinar?

Največji izziv so podnebne spremembe, katerim se moramo vsako leto znova prilagajati. Največji problem predstavljajo spomladanske pozebe, ki so nam v zadnjih letih vzele kar nekaj pridelka. Zato se zmeraj trudimo najti najboljše rešitve za prilagoditev spremembam in s tem ohranjanje lastnega pridelka grozdja.

6. Kakšna je vaša splošna filozofija, ki se je držite kot vinar?

Vse grozdje je ročno potrgano, s premišljeno selekcijo v trgatvi pa zagotavljamo najboljšo kvaliteto grozdja za naša vina. Ta brezkompromisni pristop zahteva v celoti zrelo in zdravo grozdje, le tako lahko posamezne sorte pokažejo svoj potencial in njihove posebnosti. V kleti je potem potrebno le ohraniti, kar se je v grozdju skrivalo. Ne, kar je trenutno moderno, ampak samo vina, ki jih tudi sama rada pijeva, najdejo pot v steklenico.

7. Kdo so vaši najljubši vinarji?

Movia, Burja, Ducal, Vino Vračko, Joannes Protner.

8. Nad kateri novimi vinarji ste najbolj navdušeni in zakaj?

Ducal – všeč nama je njihov pogum in filozofija pridelave vina.

9. Na katera vaša vina ste najbolj ponosni in katero vaše vina vam je najljubše?

Ponosna sva na vsa najina vina, vsako ima posebno mesto v najinem srcu.

Trenutno najljubša vina:

Gregor : Laški rizling maceriran 2019

Katja: Sauvignon blanc Privat 2016

10. Kako izgleda vaš tipičen dan? Ste več med vinogradi ali v pisarni?

Najin tipičen dan se razlikuje od dneva v dan, odvisen je od letnega časa in vremena. Čar vinogradništva je prav v tem, da je urnik precej razgiban. Plujeva med delom v vinogradu, pisarni, degustacijami, nabavo, dostavo vina…Načeloma preživi Gregor veliko časa na traktorju v vinogradu, Katja pa v pisarni in na degustacijah.

11. Kateri trgi so trenutno za vas najbolj prijazni in na katere trge se še želite prebiti?

Veliko našega vina prodava končnim potrošnikom na avstrijskem in nemškem trgu. Najina vina si želima bolj približat slovenskemu sljubitelju vina, prodori na svetovne trge pa so vedno dobrodošli.

12. Kakšni so vaši cilji za naprej?

Največji cilj, ki ga že uresničujeva, je izgradnja vinsko-turističnega objekta. Gradiva novo vinsko klet z degustacijskim prostorom, restavracijo in prenočitvenimi kapacitetami. S tem si želiva tudi na regionalnem nivoju prispevati k razvoju turizma in vinske kulture.

13. Katero vino je trenutno odprto v vaši kuhinji?

Nobeno. Vsako vino, ki se pri nama odpre, se tudi hitro spije.

14. Kaj bi bili ljudje presenečeni, če bi vedeli o vas?

Ufff to pa je težko odgovoriti, verjetno si to idejo ustvari vsak gost sam, ki pride k nama. Morda lahko na to vprašanje odgovori ekipa Wino.si.

15. Če ne bi bili vinar po poklicu, kaj bi počeli?

Glede na to, da sva v življenju delala veliko stvari in sva vedno odprta za nove izkušnje, bi težko odgovorila. Kdo ve, kam bi naju življenje popeljalo….

16. In zadnje vprašanje: Če bi imeli na wino.si neomejeno ponudbo vin, kako bi izgledal vaš najljubši paket štirih vin? 

Movia Sivi Pinot Ambra

Vino Vračko penina Jurij,Chardonnay, 2017;

Burja bela;

Kupljen White star

Prični svojo vinsko dogodivščino.

Prični svojo vinsko dogodivščino.