Jožef Prus - Serijski vinar leta Slovenije | Wino.si
Jožef Prus

Petkratni vinar leta Slovenije Jožef Prus nam je odgovoril na nekaj kratkih vprašanj. V intervjuju lahko preberete s kakšnimi izzivi se sooča, kdaj je spoznal, da je vinogradništvo njegova strast in kdo so njegovi najljubši vinarji.

Jožef Prus
 

1. Povejte nam nekaj o sebi.

Sem kmetijske stroke, z vinogradništvom in vinarstvom se ukvarjam že 42 let. V osnovnošolskih letih smo imeli pri nas samo 3.000 trsov. Sedaj pa jih obdelujemo okrog 50.000 na 11 ha. Imamo širok asortiman sort vinske trte, kakor tudi velik asortiman vin. Preko 45. Za naša vina smo osvojili nešteto medalj, bili pa smo petkratni vinar leta Slovenije in osemkratni svetovni šampion na Vino Ljubljana. 

2. Kako to, da ste izbrali tako nenavadno in kul kariero?

Bili smo trije otroci, jaz in dve sestri. Bil sem namenjen za gospodarja. Sem 3. Rod Prusovih Jožetov. Kar 28 let sem bil zaposlen v zadružnih vinogradnih KZ Metlika. To veselje vinogradništva smo vzporedno izvajali tudi doma.

3. Kdaj ste prvič spoznali, da je vinogradništvo vaša strast?

Ko nam je leta 1986 uspelo pridelati vrhunski laški rizling in je na razstavi belokranjskih vin prejelo veliko zlato medaljo, naslednje leto pa spet rumeni muškat velika zlata medalja, naslednja leta pa smo prejemali že šampione.

4. Kaj dela vaše vinograde drugačne od ostalih oziroma po čem se razlikujejo?

Naši vinogradi se razprostirajo na 11ha, kjer imamo kar 21 parcel. Iz nadmorske višine 220 m se vzpenjajo tja do 380 nad morjem. Sestava tal je za rdeče sorte ilovnata za ostale pa peščeno lapornata. Odlična klima pa nam omogoča pridelave od rednih trgatev pa do visoko predikatnih vin. 

5. Kateri je vaš največji izziv s katerim se soočate kot vinar?

Pridelati vino iz terroirja, ki odraža karakter vina določene sorte. Pa tudi pridelava oranžnih (maceriranih) vin s katerimi se strokovno ukvarjamo že od leta 2021 ter maceriramo po 2 leti na grozdnih jagodah in odmrlih kvasovkah ter zmeraj pridelamo vrhunsko vino.

6. Kakšna je vaša splošna filozofija, ki se je držite kot vinar?

Pridelava zdravega grozdja, nežna predelava grozdja. Čistoča posode in kleti, ter pridelati vrhunsko vino. Smo vključeni v integrirano pridelavo grozdja in vina, kjer so omejena gnojila in FFS. Inštitut izvaja nad tem kontrolo.

7. Kdo so vaši najljubši vinarji?

Kot so vinogradnike spoštujem vse, kot večje pa: Ščurek, Movia, Makovec Bogdan, Tilia, Guerila, Protner, Slavček, Žaren, Ferjančič, Čarga, itd…

8. Nad kateri novimi vinarji ste najbolj navdušeni in zakaj?

Nad vsakim, ki se na novo lansira na tako zahteven trg s svojimi vini. 

9. Na katera vaša vina ste najbolj ponosni in katero vaše vina vam je najljubše?

Paradni konj v kleti je modra frankinja, rumeni muškat, vino Repičan, pa vsa predikatna vina od poznih trgatev do ledenih vin, suhih jagodnih izborov in sušenega grozdja.

10. Kako izgleda vaš tipičen dan? Ste več med vinogradi ali v pisarni?

Naš delovnik je od 12-16 ur dnevno. Zjutraj pregledamo el. pošto, ostalo pošto, odgovorimo in gremo po vinogradih ter delo v kleti. 

11. Kateri trgi so trenutno za vas najbolj prijazni in na katere trge se še želite prebiti?

Najboljši trg je slovenski trg, vsekakor pa bi radi prišli na tuje trge- tretji trg.

12. Kakšni so vaši cilji za naprej?

Še vedno pridelava vrhunskih vin, z vsakoletnim višjim vrhunskim razredom. Dokup lesene posode, ter dodatne kletarske opreme.

13. Katero vino je trenutno odprto v vaši kuhinji?

Vino belokranjec PTP, metiška črnina PTP, vino zvrst  Repičan.

14. Kaj bi bili ljudje presenečeni, če bi vedeli o vas?

Videli bi, da sem preprost, dostopen, zgovoren in strokoven.

15. Če ne bi bili vinar po poklicu, kaj bi počeli?

Ukvarjal bi se s čebelarstvom. Imamo okrog 200 čebeljih družin.

16. In zadnje vprašanje: Če bi imeli na wino.si neomejeno ponudbo vin, kako bi izgledal vaš najljubši paket štirih vin? 

Modra frankinja 0,75L, Beli trio 0,75L, polsladki rumeni muškat 0,75 in polsuhi Rose iz modre frankinje- vsa vrhunska vina.

Prični svojo vinsko dogodivščino.

Prični svojo vinsko dogodivščino.