Ekološko vino v ponudbi spletne vinoteke | Wino.si
Zanimivosti

Ekološko vino v ponudbi spletne vinoteke Wino.si

ekološko vino

Danes nas je vedno več pozornih pri nakupovanju in prehranjevanju od kod prihaja naša hrana in pijača. Za večino ekološko in naravno pomeni bolj etično in zdravo.

V zadnjih desetih letih so se v vinotekah po vsem svetu začela pojavljati vedno več naravnih, organskih, biodinamičnih in veganskih vin ter ekološko vino, vse več kleti in vinogradov pa je začelo spreminjati svoje navade in spreminjati svoje kmetijske tehnike v naravne metode. Razlogov za to je veliko – večina kmetov trdi, da jim ekološko vinogradništvo pomaga ohranjati zemljo za prihodnost. Tako smo ekološke vinarje vključili tudi v ponudbo spletne vinoteke Wino.si.

V tradicionalnih vinskih deželah, ekološke kleti ohranjajo dedišlino vinogradov za prihodnje generacije in se vračajo k načinom pridelave vina, ki je bil v novejši zgodovini spregledan. Ekološko vino na ekološki način.

V naši ponudbi imamo tri ekološke vinarje, ki ponujajo ekološko vino. Ekološki vinarji, ki so pristopili k naši zgodbi so: BORDON, FREŠER in MOVIA.

Ekološko je zdaj tako pogosta beseda, ki jo vidimo na naših živilih. V bistvu je ekološko vino tisto, ki je pridelana brez kemičnih ali nenaravnih posegov.

To pomeni, da ni kemičnih herbicidov ali pesticidov. Z velikim uspehom se uporabljajo naravne alternative, v sami steklenici pa ne bo mogoče najti nenaravnih konzervansov. Večina ekoloških vin ima v steklenicah tudi nižjo vsebnost sulfitov – naravnega konzervansa. Večina ekoloških kleti v postopku fermentacije uporabljala divje kvasovke. Vse to je povezano s predanostjo odličnosti in iskanju čudovitih naravnih okusov, ki se iz leta v leto izkazuje vedno bolj uspešno. 

Ekološki vinarji se redno sklicujejo na “zadovoljstvo”. Na na takšen način tesno sodelujejo z deželo in sledijo svetli in etični poti za naslednjo generacijo. To bi lahko razložili tudi z dejstvom, da je trg z naravnimi vini mladosten. Kleti so običajno v lasti in vodijo jih mlajši, neodvisni vinarji, ki so pripravljeni tvegati in eksperimentirati ter si prizadevati za odličnost in se učiti na napakah.

Frešer

To je posestvo z dolgo tradicijo, novejša zgodovina polnjenja v buteljke pa sega šele poldrugo desetletje nazaj. Sedem hektarjev vinogradov v znameniti vasi Ritoznoj najdemo na nadmorski višini med 330 in 480 metri na lapornatih in ilovnatih tleh. Lege so jugovzhodne, vinogradi pa v enem kosu. Gospodar Matjaž se rad pošali, da lahko iz svoje domačije kadarkoli pogleda na svoje sodelavce v vinogradu, ali nemara »zabušavajo«. Od leta 2011 imajo certifikat ekološke pridelave v vseh svojih vinogradih. 

Bordon

Družinska tradicija vinogradništva kmetije Bordon sega v leto 1985. Ivan Bordon je prvi med zasebnimi vinarji slovenske Istre vpeljal lastno blagovno znamko vin. Danes njegov sin Boris nadaljuje inovativno in predano delo ter si prizadeva za popolnost in pridelavo vrhunskih vin, ki vedno znova dosegajo zavidljiva priznanja in nagrade, tako doma kot v tujini. Svoje znanje in dragocene izkušnje pa, kakor njegov oče nanj, potrpežljivo prenaša tudi na sina. O bogati zgodovini kmetije Bordon priča ohranjen stari mlin, ki si ga ob obisku in degustaciji naših izbranih vin lahko tudi ogledate.

Movia

Posestvo Movia obstaja od leta 1700 in je s poroko v letu 1820 postalo last družine Kristančič. Posestvo obsega 22 hektarjev, od tega polovico na italijanski strani Brd (Collio). Movia ni samo oznaka vin in posestva, ki leži na mejnem območju Slovenije in Italije. Movia je način življenja v vsej njegovi veličastnosti, čistosti narave in iskrenosti avtorja. Movia je oznaka za nadčasovnost in vrhunske nadstandarde, ki jih ljubitelji dobrih vin lahko iščejo po vsem svetu leta in leta. Od lakotnih klasik, prek linije zrelih vin z odličnim potencialom za staranje do posebnežev, ki jim na svetu ni enakih. To vse in še več – je Movia. Ko pa boste prišli iz kleti in vina poskusili z Alešem, boste za(o)čarani. Ime čarovnije? »Cak – cak!«

Movia Merlot
Movia Veliko Belo
Movia Rebula

Prični svojo vinsko dogodivščino.