Denis Protner: “Kariera je izbrala mene” | Wino.si
Naši vinarji

Denis Protner: “Kariera je izbrala mene”

Denis protner

Denis Protner, član vinarsko-turistične kmetije Protner, katere zgodovina sega vse do leta 1680. Kariera ga je izbrala v zgodnjih letih, ko se je začel spoznavati z delom povezanim z vinogradništvom.

Turistična kmetija Protner

 

1. Povejte nam nekaj o sebi.

Sem Denis Protner, član vinarsko-turistične kmetije Protner, kjer zraven mene delajo še oče Bojan, mama Darja, stric Miran in brat Kristijan.  Zgodovina kmetije sega vse do leta 1680, z vinarstvom pa se profesionalno ukvarjamo od leta 1970.
Sam sem vpet v delo na kmetiji od otroštva, kasneje sem se šolal na srednji kmetijski šoli in končal fakulteto za kmetijstvo v Mariboru. Po končanem šolanju sem ostal na kmetiji in nekje pred sedmimi leti prevzel vodenje enologije v naši kleti. Sicer smo vsi člani družine vpeti v dela na kmetiji, vendar imava z bratom nekako v grobem delo razdeljeno, vinogradništvo pokriva brat, enologijo pa jaz. Tako nekako sta si pred nama delila delo tudi oče in stric.

2. Kako to, da ste izbrali tako nenavadno in kul kariero?

Mislim, da je odgovor na to vprašanje viden že v odgovoru na prvo vprašanje. Mislim, da si te kariere nisem izbral, ampak je ona izbrala mene.  Odraščanje med trtami in delo, povezano z vinogradništvom, je nekako postalo del mene. 

3. Kdaj ste prvič spoznali, da je vinogradništvo vaša strast?

Nekje takrat, ko sem se bolj zbližal s samim kletarjenjem in enologijo ter spoznal kompleksnost pridelave vina, vpliv posameznega letnika in načina donegovanja vina, katerega nato uživamo skozi vso leto.

4. Kaj dela vaše vinograde drugačne od ostalih oziroma po čem se razlikujejo?

Prihajamo iz Vinorodne dežele Podravje, natančneje vinorodnega okoliša Štajerska Slovenija, katerega del je tudi ožji okoliš Malečnik-Celestrina in vinorodni legi Dragučova in Vodole, kjer se nahajajo naši vinogradi. Vinogradi se razprostirajo v gričevnatem svetu, na nadmorski višini od 250 do 300m, na jugo do  jugo zahodnih legah, ter ilovnato lapornatih tleh. Okoliš ima že iz preteklosti znane lege, ki jih uvrščajo med 4 odstotke najboljših vinogradniških leg na svetu, kar s pridom izkoriščamo in pridelujemo elegantna, sortno značilna bela vina in zvrsti. Vse to seveda ob predpostavki, da so vsa dela v samem vinogradu, od rezi do zelenih del opravljena tako, da maksimalno izkoristimo ta potencial in se usmerjamo v kvaliteto in ne kvantiteto.

5. Kateri je vaš največji izziv s katerim se soočate kot vinar?

Eden večjih izzivov, ki ga doživljam dandanes je prodaja kakovostnega in vrhunskega vina ob poplavi nizkocenovnih vin iz uvoza, ter ozaveščanje potrošnika, da kak evro več za steklenico slovenskega vina, pomeni neprimerno višjo kvaliteto in s tem tudi samo izkušnjo oz. doživljanje vina.

6. Kakšna je vaša splošna filozofija, ki se je držite kot vinar?

Splošna filozofija je pridelava kakovostnih in vrhunskih vin, v katerih poskušamo maksimalno izkoristiti naravne danosti, ki jih imamo na Štajerskem za pridelavo lahkih, sadnih in svežih, suhih ter vin z ostankom sladkorja.

7. Kdo so vaši najljubši vinarji?

Ne bi sedaj izpostavljal po imenih, ker jih je kar nekaj, ampak to so vsi tisti, ki jim je uspelo ponesti Slovensko vino v svet in so s tem pripomogli k prepoznavnosti Slovenije kot vinske dežele.

8. Nad kateri novimi vinarji ste najbolj navdušeni in zakaj?

Vesel sem za vsakega, ki se odloči za vinarsko panogo in prispeva k urejeni krajini in nadaljevanju naše tradicije.

9. Na katera vaša vina ste najbolj ponosni in katero vaše vina vam je najljubše?

Najbolj sem ponosen na vina, katerih kakovost je potrjena tudi z medaljami iz ocenjevanj ter pozitivnimi povratnimi odzivi potrošnikov, ki dobro vino prepoznajo, pohvalijo in ga seveda ponovno kupijo.

Sam kot ljubitelj bolj suhih vin imam najraje Sauvignon, Sivi pinot ( podaljšana maceracija), med zorjenimi vini pa Chardonnay barik 2018, prejemnik zlate medalje na Vino Slovenija Gornja Radgona.

10. Kako izgleda vaš tipičen dan? Ste več med vinogradi ali v pisarni?

Pozitivna stran kmetijstva ali vinogradništva v mojem primeru je, da veliko dela poteka zunaj na prostem, ter da so dela vezana na letni čas. Tako delo nikdar ni monotono, saj se v vsakem letnem času opravlja drugo delo.
Zaradi vedno obširnejše birokracije pa se dandanes tudi nekaj več časa preživi v pisarni.

11. Kateri trgi so trenutno za vas najbolj prijazni in na katere trge se še želite prebiti?

Naš glavni trg je Slovenija, turisti, ki nas obiščejo in prenočijo na kmetiji, v manjšem obsegu pa smo prisotni v Avstriji in Nemčiji, kjer pa  želimo v prihodnosti svojo prisotnost krepiti in povečati. 

12. Kakšni so vaši cilji za naprej?

Glede na trenutno situacijo so kratkoročni cilji, da čim bolje preidemo iz te krize, v kateri je mnogo prodajnih kanalov zastalo in posledično zmanjšalo potrošnjo. V prihodnje bo ključnega pomena ozaveščanje strank, o pomenu in kvaliteti slovenskega vina ,da bomo tako skupaj lahko nadaljevali v prihodnost, v smeri obstoječe kvalitete in ne nižanja kakovosti , tako bomo profitirali oboji, mi kot proizvajalci in tudi potrošniki, ki bodo še vedno lahko uživali naša zaupanja vredna vina. Dolgoročno pa je v planu kompletna obnova vinogradov, ki že poteka in adaptacija vinotoča.

13. Katero vino je trenutno odprto v vaši kuhinji?

Trenutno je odprt Renski Rizling 2019 polsuho in Modra frankinja.

14. Kaj bi bili ljudje presenečeni, če bi vedeli o vas?

Nič takšnega se ne morem spomniti o sebi, da bi lahko rekel, da pa bi to ljudi presenetilo.

15. Če ne bi bili vinar po poklicu, kaj bi počeli?

Težko rečem kaj bi počel, če ne bi bil vinar, saj sem v to vpet že od malih nog. Morda bi lahko bil profesionalen športnik, saj mi je šport hobi številka ena.

16. In zadnje vprašanje: Če bi imeli na wino.si neomejeno ponudbo vin, kako bi izgledal vaš najljubši paket štirih vin? 

Suh Sivi pinot podaljšana maceracija, Chardonnay barik suho, polsladek Rumeni muškat, suha penina iz sorte Chardonnay klasična metoda.

Prični svojo vinsko dogodivščino.

Prični svojo vinsko dogodivščino.