Bela vina in kako jih primerno izbrati | Wino.si
Zanimivosti

Bela vina in kako jih primerno izbrati

wino.si naša zgodba

V naših trgovinah in restavracijah so na voljo predvsem slovenska bela vina, zato vam bomo predstavili najbolj tipična slovenska bela vina in sicer suha bela vina.

Čas je, da se poglobimo v bela vina, ki so zelo zanimiva in med seboj so si zelo različna. Predstavili vam bomo šest najbolj tipičnih belih vin pri nas in to so chardonnay, sauvignon, malvazija, sivi pinot, rebula in šipon. Poglejte našo ponudbo na WINO.SI.

Chardonnay

Je zelo pomembno in po celem svetu popularno belo vino. Dobri Chardonnayi se tudi dobro starajo. Letine niso tako občutljive na vreme, barva pa niha vse od limonaste do kremaste, odvisno od zrelosti grozda. Chardonnay je kompleksno vino, vse pa je odvisno od podnebja in od vinarja.

Katera hrana gre k Chardonnayu?  Priporočamo ga k srednje bogatim jedem, kot je piščančja rolada, testenine s svinjino, bela riba na žaru, romb.

Leber Vračko Chardonnay Privat

Malvazija

Med belimi vini iz Istre takoj pomislimo na malvazijo. Vino, ki je v zadnjih letih izredno napredovalo in si zasluži mesto na vsaki slovenski mizi, tako na Obali kot na celini. Je lahko do popolnoma barikirano, macerirano belo vino. Zlate barve z nežno cvetlično aromo in nas pogosto v ustih spomni na breskve.

Katera hrana gre k Malvaziji? Primerna je za sveže, lažje jedi, najboljše so poda k ribi.

Santomas Malvazija

Sauvignon

Sauvignon ali Sauvignon Blanc ali Muškatni silvanec je ena bolj razširjenih vrst belege vina, bolj pogost je le še Chardonnay. Vina Sauvignon so suha in sveža, ter prav tako barikirana in macerirana. So aromatična, sadna in pogosto zeliščna. Arome povezujemo s citrusi, breskvami, travo in tropskimi sadeži.

Katera hrana gre k Sauvignonu?  Sauvignon se bo odlično podal k lahki in sveži hrani, solatam, ribam, piščancu, špargljem in lahkim zelenjavnim jedem.

Frešer Sauvignon

Sivi Pinot

Močno razširjeno vino, elegantno, polnega okusa. Na italijanski strani, kjer je tudi močno razširjeno vino, ga imenujejo Pinot Grigio. Zlatorumene barve, dišeče skoraj sadno. Vino s tako izjemno strukturo je zelo očarljivo.

Katera hrana gre k Sivemu Pinotu? Odlično se poda k ribam, testeninam, perutninam… Zaradi njegove kompleksnosti lahko priporočamo k širokemu spektru jedi.

Prus Sivi Pinot

Šipon

Šipon je znan tudi pod imenom Furmint, gre za nežno, bogato vino. Limonaste barve, v cvetici pa zaznamo sadje. V ustih se odpre, suho, mineralno, okusno.

Katera hrana gre k Šiponu? Šipon je zelo primeren za jedi z več kisline in z več zelišči, tudi za suši.

DveriPax Šipon

Rebula

Najbolj razširjena vrsta v Brdih, saj je z njo posajenih ena četrtina vseh tamkajšnjih vinogradov. Je čvrsto vino in ima izredne kompleknosti in globine. Zlatorumene barve, sveže harmonično in elegantno. Trenutno je zelo popularna kot ne sveža. Obogatijo jo s polno okusa, macerirajo in barikirajo. Prav tako je zares nekaj posebnega peneče se vino iz rebule.

Katera hrana gre k Rebuli? Odlična izbira za vse predjedi in solatne krožnike.

Prinčič Rebula

Prični svojo vinsko dogodivščino.